Imorgon är det ju fet tisdagen!

Oj vad jag har längtat efter denna dagen! Den enda dagen jag tänkte unna mig att äta en semla! Jag hade faktiskt glömt bort det tills jag såg en bild på en semla i tidningen :) Då blev jag riktigt sugen för jag älskar semlor. Hade jag inte just nu försökt att gå ner i vikt så hade jag säkert ätit 3-4 st per vecka.
Men som sagt i år blir det bara en endaste! Och den ska jag allt njuta av imorgon!

Jag har faktiskt innan tänkt tanken på om det fanns något nyttigare sätt att baka en semla. Och av en händelse så snubblade jag över detta GI-receptet från Topp Hälsa. Jag kommer dock inte bry mig om att baka men för er andra så kanske det kan vara intressant! Berätta gärna hur det blev i sånt fall :)

Till 16 st semlor behöver du:
50 g jäst
3 dl mjölk
7 dl siktat dinkelmjöl
1 dl fullkornsmjöl av dinkel
2 tsk flytande Hermesetas
1 tsk stötta kardemummakärnor
75 g smör
1 ägg

Till pensling:
1 ägg

Mandelmassa:
100 g sötmandel
2 dl Hermesetas lättströ
inkråm av bullar
¾ dl grädde

Till fyllning:
2 dl grädde

Du behöver också:
bakplåtspapper

SÅ GÖR DU:

1. Låt smöret bli rumsvarmt. Värm mjölken till 37°. Lös jästen i lite av mjölken. Häll på resten av mjölken. Tillsätt mjölet, lite i taget. Vispa upp ägget i en kopp. Häll i flytande Hermesetas, klicka i smöret och rör ner ägget. Degen ska bli något lösare än vanlig vetedeg, men fortfarande lite kladdig. Arbeta degen i 5 minuter. Jäs till dubbel storlek, ca 30 minuter.

2. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Dela varje rulle i 8 bitar. Ta dinkelmjöl på händerna och rulla runda bullar. Lägg på plåten och jäs i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250°.

3. Vispa upp ägget i en kopp. Pensla bullarna med vispat ägg och ställ in plåten på mittersta falsen i ugnen. Sänk värmen till 225°. Grädda bullarna i ca 10 minuter eller tills de är genomgräddade och har vacker färg. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Skär av lock på bullarna när de har kallnat helt. Gröp ut lite av inkråmet i varje bulle.

4. Skålla, skala och mal mandeln. Blanda samman mandel, lättströ och inkråm. rör ner grädden lite i taget tills massan fått önskad konsistens. Vispa grädden till fyllningen till fast skum. Fyll bullarna med mandelmassa och klicka eller spritsa grädde ovanpå. Lägg sist på locket.

Njut!

Länk till sidan: http://www.topphalsa.se/artiklar/At-smart/Recept-pa-GI-semla/

Semlor


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0